komputri, laptopi, gabrovo,cena,serviz, vtorа upotreba, лаптопи, компютри, цена,сервиз,габрово

ПОЧИСТВАНЕ

ПОЧИСТВАНЕ

Оцени тази статия
(2 гласа)

Грижата за преносимият компютър-лаптоп е изключително важна за продължителността на “живота” му. В тази статия ще се опитам да Ви разясним защо е задължително веднъж годишно да се почиства охладителната секция на лаптопа. На снимката по долу се вижда ясно колко прах и мърсотия се наслоява във вентилатора на лаптопа.
Вентилатора засмуква въздух през отвор в долния корпус на лаптопа. От там този въздух се завихря и излиза в страни или в задната част лаптопа , като междувременно преминава през една пита подобна на тази на външното тяло на климатик. При преминаването си по този път въздуха носи фини частици прах, които се наслояват по питата на охлаждането и образуват нещо като кече. Ако се пуши в помещението , в което се използва лаптопа запушването на охлаждането става още по-бързо. Следствие на това запушване охладителния елемент вече няма възможност да охлажда процесора и видео чипа и започва едно цялостно загряване на дънната платка, корпуса  и другите елементи. Всеки чип, елемент или хард диск има определен температурен диапазон, в който работи оптимално. Когато този диапазон е нарушен и елементите работят на по-висока температура от допустимата техния живот значително се скъсява.
Проблеми, които се получават в следствие на прегряване :
Основния проблем при прегряването, са че чипа на видео контролера или на чипсета започват да работят на много висока температура и достигат температура, при която някои от спойките, с които контактуват с дънната платка се разпояват. Тогава лаптопа спира да работи. Вие го включвате , той тръгва, но не дава сигнал на дисплея. Следва ремонт на дънната платна – така наречения ребол, при който се демонтира чипа, изчиства се от останалият тинол, чрез специален шаблон се нанасят нови топчета от тинол, след което отново са запоява на дъното. Процеса е сложен и съответно заради това е скъп. От прегряване в възможно да се спука кристала на чипа и той вече не може да се реболва, а трябва да се подмени с нов.
Следващ проблем е температурата на хард диска. Когато работи на висока температура шанса да имате проблеми с механиката или да се получат лоши сектори е доста голям. Много често при прегряли лаптопи се откриват лоши сектори по диска. Резултатът, е че операционната система често забива, дава сини екрани и други грешки.
Как може да се разбере че лаптопа прегрява или е в начална фаза и трябва да се почисти ?
Ако целия лаптоп е много топъл, а като нов не сте забелязвали такова нещо. Вентилатора в лаптопа се върти на различни обороти, колкото по-висока е температурата на процесора и видео картата, толкова по-бързо се върти за да може да ги охлажда. Когато върти на най-високи обороти се чува ясно няма как да сбъркате. След като си сложите ръката на изхода на въздуха излиза малък дебит това означава, че охладителната секция е задръстена с прах и се е образувало кече.
Какво е термо паста и термо пад ?
Между процесора и медната пластина на охлаждането  се поставя специална паста за да контактуват по-добре двете повърхности. Между видео чипа или чипсета и охлаждането обикновено се поставя термо пад, който представлява специална мека подложка , която има същата функция като пастата да прави топло отделянето по-добро. С течение на времето пастата на процесора се втвърдява и вече не може да се охлажда правилно. Тогава се получава прегряване и отново може да се стигне до скъпи ремонти. Задължително при почистване на лаптоп се сменя термо пастата на процесора.

Powered by Olark